wallyelenbaas.nl geplaatst: 23 september 2009. Weet je dat er in het provinciehuis van Gelderland twee heel grote moza•eken zijn die door Wally Elenbaas zijn gemaakt
Met hartelijke groet, Henk (Reurslag) Communicatie provincie Gelderland
terug naar voorpagina
Waar vroeger het Hof van Gelre de Markt in Arnhem sierde, staat nu het Huis der Provincie. In het pand dat na de Tweede Wereldoorlog gebouwd is, zetelt en vergadert het huidige provinciebestuur.
Op de Markt in Arnhem kwamen in de zeventiende eeuw de Staten van Gelderland samen in het Hof van Gelre. Dit Hof stond ook bekend onder de namen Stadhoudershof en, later, Prinsenhof. De prinsen Maurits en Frederik Hendrik waren hier stadhouder. Na 1813 werd de Prinsenhof officieel de plaats waar het provinciebestuur bij elkaar kwam. In dit eerste Gelderse provinciehuis kwam op 19 september 1814 de eerste vergadering van de Provinciale Staten van Gelderland bijeen.
Sloop In 1917 werd het provinciehuis wegens instortingsgevaar gesloopt. Het nieuwe bestuursgebouw in neorenaissancestijl ging in 1924 open. Twintig jaar na de opening raakte het gebouw bij het geallieerde bombardement op de Rijnbrug in Arnhem op 7 oktober 1944 zeer zwaar beschadigd. Restauratie bleek niet meer mogelijk. Het huidige Huis der Provincie is gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Architect J.J.M Vegter ontwierp een bijzonder gebouw, een samenspel tussen architectuur en beeldende kunst. Koningin Juliana verrichtte de offici‘le opening van het Huis der Provincie op 11 september 1954.
Huis der Provincie Vandaag de dag is het Huis der Provincie lang niet groot genoeg meer om alle provinciemedewerkers te huisvesten. Bij het gebouw aan de Markt staan de gebouwen Marktstate, Rijnstate en Prinsenhof (A en B). Het Huis der Provincie is nu het bestuurscentrum waar de vergaderingen van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten plaatsvinden. De ambtelijke diensten werken voor het grootste deel in de andere gebouwen.

Rijksmonument
Het in 1954 gebouwde Huis der Provincie is eind 2007 uitgeroepen tot rijksmonument. Sinds 1996 was het al een gemeentelijk monument. De bescherming van rijksmonumenten is geregeld in de Monumentenwet 1988. Het monumentale gebouw is eigendom van de provincie.

Het Huis der Provincie is een van de belangrijkste Arnhemse gebouwen uit de wederopbouwperiode na de tweede Wereldoorlog. Bijzonder aan het bouwwerk is dat het niet alleen als bestuursgebouw is ontworpen, maar dat het ook een huis voor de gemeenschap moest zijn. De inspiratie hiervoor haalde de architect J.J.M Vegter uit Scandinavische landen. Vooral het stadhuis van Stockholm was een sprekend voorbeeld van een modern gebouw dat een grote rol speelt in het dagelijks leven van de burgers. Hier konden zij concerten en congressen organiseren en bijeenkomsten houden.
Voorname uitstraling Het nieuwe Huis der Provincie moest ook een voorname uitstraling hebben. Uiteindelijk is er een kasteelachtig gebouw ontworpen met zowel aan de voor- als achterzijde grote raampartijen die openheid uitstralen naar de stad en de provincie. De bouwstijl is een voorbeeld van de Delftse school. Onder toezicht van de toenmalige directeur van het Kršller-Mźller museum A.M.W.J. Hammacher werden kunstenaars uitgezocht die het gebouw op allerlei manieren verfraaiden.
Kunstwerk De rijkdom aan kunst maakt het gebouw tot ŽŽn groot kunstwerk met beeldhouwwerken, siermetselwerk, moza•eken, wand- en vloertapijten. Ook de verlichting, het meubilair, de prullenmanden, gordijnen en glazen werden speciaal voor het provinciehuis ontworpen. Andere opvallende zaken aan het gebouw: het bronzen balkon aan de voorgevel dat bestaat uit leeuwenklauwtjes, het wapenschild daarboven, het carillon, de toegangspoort met de twee zuilen ervoor, ook wel Ôde WachtersŐ genoemd.

Meer informatie Introductie Belvoir